برزنت جوشکاری پارچه ای بسیار مقاوم در برابر حرارت است که از الیاف فایبرگلاس، فایبر سرامیک، آرامید و یا کولار تهیه می شود. میزان نسوز بودن پارچه با توجه به الیاف مصنوعی که در کنار الیاف طبیعی به کار برده شده است، تعیین می شود.
این پارچه ها که با نام برزنت جوشکاری شناخته می شوند، قابلیت و مقاومت حرارتی بالایی دارند و در واقع غیر قابل اشتعال و سوختن هستند. از پارچه نسوز جوشکاری برای تهیه دستکش و لباس های ویژه این کار استفاده می شود.
این پارچه ها از دوام ، کیفیت و استحکام بالایی برخوردار می باشند و اغلب در حین جوشکاری ، عایق کاری قالب ها درصنعت ریخته گری و یا کارهای حساسی که با آتش و حرارت سروکار دارند مورد استفاده قرار می گیرند. این پارچه ها از کیفیت و مقاومت بالایی برخوردار هستند و به دلیل خاصیت ضد آتش از آن به عنوان پارچه های ضد حرارتی مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگی پارچه نسوز جوشکاری
برخی از برزنت های جوشکاری قابلیت تحمل دماهای تا ۱۲۶۰ درجه سانتی گراد را نیز دارا هستند، که از این پارچه ها برای مکان هایی که در معرض حرارت بسیار زیاد هستند استفاده می شوند.
مطالب مرتبط: پارچه برزنت
به عنوان مثال: از این نوع پارچه ها برای درز گیری داکت کوره استفاده می شود. وزن و بافت پارچه ها درمیزان تحمل حرارت آن ها موثر می باشند. برخی از پارچه های نسوز تا حدی در برابر حرارت مقاوم هستند، که می توانند خود موجب خاموش شدن آتش شوند. برزنت جوشکاری شامل پارچه های تهیه شده با پلی استر های خاص، با الیاف شیشه ای و پارچه ها با الیاف مدااکریلیک می باشد.
از دیگر خصوصیات برزت جوشکاری می توان به بخش زیر اشاره کرد:
- قدرت کششی و قابلیت کشسانی بالا
- استحکام و مقاومت بالا
- مقاوم در برابر رطوبت
- قدرت تحمل حرارت و مکانیکی بالا
- مقاومت بالا در برابر مواد اسیدی و شیمیایی
- مقاومت بالا در برابر نور آفتاب و اشعه ی uv
- مقاوم در برابر قطره های آب
- و … .
کاربرد برزنت جوشکاری
برای بهبود کیفیت پارچه نسوز که در جوشکاری به کار می رود، از ترکیب الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی در کنار یکدیگر استفاده می شود. امکان تشخیص طبیعی بودن و یا مصنوعی بودن پارچه از طریق آزمایشات ساده برای افراد امکان پذیر است. اگر در هنگام اشتعال پارچه، الیاف آن به صورت پودر در آمد، پارچه تولید شده از الیاف طبیعی تهیه شده است.
از کاربردهای برزنت جوشکاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابل استفاده به عنوان درز گیری داکت های کوره ها
- قابل استفاده به عنوان درزگیری دریچه های مرتبط با دریچه های مشعل
- قابل استفاده به عنوان آسترکاری سطح داغ
- قابل استفاده به عنوان عایق پشتیبان کوره ها
- تولید انواع مقنعه های مخصوص جوشکاری
- قابل استفاده به عنوان پیش بند پشت آستر دار
- قابل استفاده به عنوان کاپشن و شلوار
- قابل استفاده به عنوان روپوش و کفش های نسوز
- قابل استفاده به عنوان دستکش ساق بلند جوشکاری سیم دوزی شده آستر دار
- قابل استفاده به عنوان عایق کاری قالب ها در صنایع ریخته گری
- قابل استفاده به عنوان عایق و لایه محافظ جوشکاری در صنعت ساختمانی و ساختمان سازی
فواید استفاده از برزنت جوشکاری
برزنت جوشکاری یا نسوز ترکیبی از الیاف نسوز است که در کنار هم بافته شده و به عنوان یک پرده عایق حرارت و ضد اشتعال عمل می کند. این نوع برزنت به واسطه داشتن خاصیت ضد حریق، عمدتا در مصارف صنعتی به کار می رود. متوسط مقاومت حرارتی برزنت ضد حریق بین ۲۰۰ الی ۸۰۰ درجه سانتیگراد است که حتی می توان با افزودن ترکیبات مختلفی به آن، این مقاومت را ارتقا و بهبود بخشید.
معمولا برای افزایش دوام و طول عمر پارچه های برزنتی نسوز باید آن ها را در مناطق خشک و خنک نگهداری کرد. رطوبت نگهداری از پارچه های برزنتی نسوز باید کمتر از ۷۵% و دمای حداکثر ۳۵ درجه ی سانتی گراد باشد، تا این پارچه ها از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار شوند.
از ویژگی های بارز پارچه برزنت ضد حریق می توان موارد زیر را نام برد:
- وزن سبک و انعطاف پذیری بالا
- ضد اشتعال و قابلیت تحمل درجه حرارت های بالا (مقاومت حرارتی بالا)
- دارای مقاومت کششی
- تولید انواع کفش و زیره های نسوز
- مقاومت مکانیکی عالی
- مقاوم در برابر عوامل شیمیایی و همچنین اشعه UV
- لازم به ذکر است که برای دوام هرچه بیشتر برزنت ضد حریق، بهتر است آن را در جای خشک و خنک قرار داد.
- مناسب ترین دمای محیط برای نگهداری از این پارچه حداکثر ۳۵ درجه و رطوبت کمتر از ۷۵ درصد می باشد و پیشنهاد می شود تا قبل از استفاده درون بسته بندی کارخانه باقی بماند.
انواع برزنت نسوز
پارچه برزنت نسوز مخصوص جوشکاری با استفاده از الیاف و نخ نسوز با کیفیت در کارخانه ی ایران برزنت تولید می شود. معمولا از این پارچه ها به عنوان عایق مخصوص جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرند.
- برزنت نسوز فویلدار : همانطور که از نام این پارچه ها مشخص است، بر روی پارچه های برزنتی دارای یک لایه فویل می باشند. تحمل حرارت و گرما در این پارچه ها چیزی حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ درجه ی سانتی گراد می باشند. برزنت نسوز فویلدار به عنوان یکی از معروف ترین و شناخته شده ترین نوع پارچه های برزنتی نسوز محسوب می شوند. استفاده از برخی متریال موجود در این پارچه ها سبب افزایش مقاومت مکانیکی بالا در برزنت های نسوز فویلدار می شوند. این پارچه ها به دلیل مقاومت حرارتی بالا از طرفداران بسیار زیادی برخوردار می باشند.
- برزنت نسوز سیم دار : برزنت نسوز سیم دار تا دمای ۱۲۶۰ درجه ی سانتی گراد قدرت تحمل حرارت و گرما را دارد. این پارچه ها در دو مدل مسلح سیم دار و بدون سیم قابل تولید می باشند. این پارچه ها از مقاومت مکانیکی و حرارتی بالایی برخوردار می باشند.
- برزنت نسوز سیلیکونی : در برزنت های نسوز به دلیل وجود یک لایه سیلیکون از مقاومت بالایی در برابر روغن های داغ، مواد اسیدی و شیمیایی برخوردار می باشند. این پارچه ها در برابر حرارت ۳۰۰ درجه ی سانتی گراد از مقاومت بالایی برخوردار می باشند. این پارچه ها از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار می باشند.
- برزنت نسوز فایبرگلاس : در برخی از پارچه های برزنتی نسوز از ماده ای به نام فایبرگلاس مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا از این پارچه ها به عنوان عایق حرارتی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. از کاربردهای برزنت نسوز فایبرگلاس می توان به عنوان عایق صوتی، تولید و تهیه ی انواع پرده های جوشکاری، تولید انواع پرده های جوشکاری، لباس های ایمنی، تولید انواع واشر، درزگیری در، قابل استفاده در فرایند ریخته گری، تولید انواع سقف و … مورد استفاده قرار می گیرد.